Spruitjes in karamelsaus Uit: Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer
Je denkt misschien, die Liset is gek. Ze combineert spuitjes, de ultieme Hollandse stamppotmaker, met een ontzettend zoete ijssaus. Maar zo gek ben ik niet. Vertrouw me. Dit is wel een decadent recept. Het zoetige karakter van de spruiten combineert geweldig met rode ui, walnoten en karamel. Heel vernieuwend!
500 gram spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 rode uien, gesnipperd ½ eetlepel kerriepoeder 75 gram gepelde walnoten, gehalveerd olijfolie balsamicoazijn 1 dl sojaroom 5 eetlepels rietsuiker 2 eetlepels water
Verhit een laagje olie in de wok. Fruit hierin de ui met het kerriepoeder. Voeg de spruitjes toe en roerbak zo’n vijf minuten. Schenk er een dl water bij en laat met het deksel op de pan de spruitjes in zo’n drie minuten bijna gaar worden en het vocht verdampt is. Blus af met een scheutje balsamicoazijn en roerbak nog even kort door tot al het vocht verdampt is. Zet apart. Rooster de walnoten in een andere pan goudbruin.
Laat de suiker in water op een laag vuur oplossen (laat het mengsel niet koken tot de suiker is opgelost). Breng het suikerwater aan de kook tot het goudbruin begint de kleuren (na ongeveer 8 minuten). Zet het vuur uit en meng de sojaroom door de karamel. Voeg vervolgens het spruitenmengsel toe en laat het geheel nog even op laag vuur pruttelen. Voeg op het laatst de walnoten toe. Spannend!
Voor 4 personen
|