Diervriendelijk in 10 Stappen


Een diervriendelijk leven begint op je bord! In deze 10 simpele stappen helpen wij jou deze overgang te maken. Het zal je zeker bevallen!


De Favoriete Recepten van:

Antoinette Hertsenberg, Heleen Ytsma, Lisette Kreischer, Lisa Steltenpool, Restaurant Gare du Nord, Veggies on Fire, Vegadutchie, en VeganChallenge


lees meer

Winterse Vogelrecepten

Maak er voor onze vrienden buiten ook een feest van en geef ze extra kracht om de winter samen met ons goed door te komen!


Top 5 Beste Kerstcadeaus

Het beste kerstcadeau is natuurlijk ook een diervriendelijk kerstcadeau! Wij zetten de beste 5 voor je op een rijtje. Succes verzekerd!


Winterse Vogelrecepten

Wij lekker binnen tijdens de feestdagen, aan een goed maal en een warm drankje, maar buiten in de koude zitten de vogels te wachten op de lente, die nog even op zich laat wachten. Maak er voor onze vrienden buiten ook een feest van en geef ze extra kracht om de winter samen met ons goed door te komen -- zeker als het gevroren of gesneeuwd heeft, want dan vinden ze echt te weinig voedsel buiten!

VETTE ZADENKOEK
Gebruik je plantaardig frituurvet dat stolt na gebruik? Maak er dan na gebruik, in plaats van het als chemisch afval bij het milieu-depot af te geven, zadenkoeken van voor de vogels buiten: meng het (nog niet gestolde) bakvet met stroop en diverse soorten zaden (rijst kan ook, liefst zilvervlies natuurlijk), maïs en noten of pinda’s. Je kunt er ook stukjes oud brood en rozijnen in verwerken - of die oude zak muesli die nog in de kast staat! Laten stollen op een bakplaat en in handzame repen of plakken snijden, of maak er leuke vormpjes van. Steek er in de lengte of om en om een ijzerdraad door en hang in een boom of aan het balkon.

APPELTJES VAN ORANJE
Vitaminen kunnen de vogels buiten zeker gebruiken, de zon laat zich voorlopig immers niet zien. Je kunt sinaasappels halveren en beide helften uitgehold als mandjes ophangen in de struiken, gevuld met bessen, zaden en ander lekkers. Zo kun je ze steeds bijvullen. Of snijd plakken van de sinaasappel en hang deze buiten, eventueel eerst gedroogd. Bevestigen met ijzerdraad.


FEESTSLINGERS VOOR VOGELS
Ook zeer sierlijk voor jezelf en anderen om te zien tijdens de feestdagen: Neem een draad die niet makkelijk breekt of verweert, en maak daar een smakelijke, feestelijke slinger van voor buiten in de (dennen)boom-- en wees creatief: rijg er ongepelde pinda’s aan, maar ook oude stukjes brood, popcorn, of bessen en druiven of stukjes appel.

  • Vergeet niet de draden later weer te verwijderen. De vogels kunnen er in verstrikt raken.

PINDA-DENNENAPPELS
Zoek enkele dennenappels om daar een feestmaal van te maken voor de vogels. Neem even grote delen plantaardig frituurvet, pindakaas en bloem, en voeg daar twee delen maïzena bij. Smeer het mengsel op de dennenappels en ertussen, rol deze daarna door een bakje met vogelzaad of bijvoorbeeld muesli. Bevestigen met ijzerdraad.

 

VOGEL-VEILIGHEIDS TIPS

  • Overvoer onze gevleugelde vrienden niet: ze moeten niet afhankelijk worden van mensen.
  • Voeder niet ‘s avonds en haal restanten weg: dit trekt ongewenste gasten aan.
  • Pas op met het verstrekken van water: de vogels kunnen letsel krijgen door vorst of na een  bad doodvriezen. Met bijvoorbeeld wat kippengaas over een badje kunnen de vogels wel  drinken maar niet baden ..
  • Geef vogels op de grond alleen voedsel op sneeuwvrije plaatsen, in de beschutting van een struik of haag.


Dit is een campagnewebsite van EDEV - Een DIER Een VRIEND
Een organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren