Milde Dahl met Bloemkool
Een heerlijke, milde dahl. De kruiden zijn overal te koop en lang houdbaar. Ze geven het gerecht een exotische smaak. Wil je variatie? Vervang de bloemkool door spitskool, courgette, kapucijners, boontjes of een andere groente, of combineer de verschillende groentes.
bereidingstijd: 30 minuten 4-6 personen
1 middelgrote bloemkool 2 uien ongeveer 400 gram linzen uit blik of pot 5 cm verse gemberwortel 1 verse groene chilipeper 1 eetlepel gehakte peterselie 3 tenen knoflook 2 komkommers groentebouillonblokje kruiden: kurkuma, korianderpoeder en komijnpoeder olijfolie basmatirijst
Was de bloemkool en verdeel in kleine roosjes. Kook of stoom met een beetje zout beetgaar. Hak de uien en fruit ze in de olijfolie. Voeg de uitgelekte linzen toe, en doe de peterselie erbij. Voeg de gember en de chilipeper in grote stukken toe. Doe zoveel water in de pan dat het geheel net onder staat, doe het groentebouillonblokje erbij en laat 10 minuten pruttelen. Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pers de knoflook en fruit de knoflook in de olijfolie op laag vuur, en roer er twee theelepels kurkuma, twee theelepels korianderpoeder en twee theelepels komijnpoeder doorheen. Roer tot een glad papje. Verwijder eerst de gember en de peper uit de linzen, en doe dan de bloemkool erbij. Roer het kruidenmengsel erdoorheen, een paar keer flink doorroeren en nog 2 minuten zachtjes doorbakken. Schil de komkommers en rasp ze (grof ). Hussel erdoor (voor kinderen) of geef ernaast. In plaats van basmatirijst kun je ook wilde rijst, zwarte rijst of zilvervliesrijst nemen.
|