Italiaanse Lasagne met romige belchamelsaus
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten: 1 grote ui 2 teentjes knoflook 250 g champignons 1 courgette 4 rijpe tomaten 150 g pitloze olijven 2 el zonnebloemolie 2 pakjes tofu gehakt 140 g geconcentreerde tomatenpuree ½ tl cayennepeper 1 el Italiaanse kruiden 125 ml soja- of rijstroom Zout en peper naar smaak 3 lagen (volkoren) lasagnebladen
Bechamel 5 el vloeibare margarine 6 el bloem 500 ml ongezoete sojamelk Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Bereidingswijze: Snij eerst de groenten. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snij ze in vieren. Snij de courgette in blokjes, de tomaat in grove stukken en de olijven in plakjes.
Verhit één eetlepel zonnebloemolie in een wokpan en bak de champignons tien minuten. Roer goed tot alle vocht verdampt is. Bewaar de gebakken champignons in een schaaltje en zet de wokpan weer op het vuur. Verhit een eetlepel zonnebloemolie en fruit de ui gedurende twee minuten. Voeg de tofu gehakt en courgette toe en bak nog vier minuten. Voeg dan de tomatenpuree met de tomaat, champignons, olijven, kruiden en room toe. Roer goed. Voeg eventueel wat vocht toe om de saus dunner te maken. Laat de saus vijf minuten zacht koken. Voeg zout, peper en eventuele andere kruiden naar smaak toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit in een steelpan de vloeibare margarine. Voeg dan de sojamelk en bloem toe en roer met een garde totdat de saus de consistentie heeft van yoghurt. Breng goed op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Neem een ovenschaal van 25x25 cm en voeg een kwart saus toe. Bedek met lasagnebladen en voeg een kwart saus plus de helft van de bechamel toe. Beleg nu twee maal met lasagne bladen en een kwart saus. Voeg de overige bechamel toe als topping. Bak de lasagne een half uur op 180 graden.
Tips Niet veel tijd om te koken? Vervang dan de losse groenten voor een kant-en-klare Italiaanse groentenmix. Voor een kaas smaak is edelgist erg lekker. Om een vegan parmesan te maken kun je een handje paranoten fijn malen in een keukenmachine met 3 eetlepels edelgist en een snufje zout.
|